Muutaman vuoden tauon jälkeen tuli lähdettyä näyttelyihin okien kanssa. Kasvattamista ajatellen on hyvä saada okista arviota ja nyt oli pakko lähteä, kun kerrankin oli tässä lähellä (115km) niille myös viralliset luokat, yleensä kun ovat pääkaupunkiseudulla ja sielläkin perin harvoin.

Mitenkään suurin ennakko-odotuksin en matkaan lähtenyt, uudet okat eivät ole lähellekään niin hyviä ulkomuodoltaan kuin aiempani, mutta ihan näin huonoa tulosta en odottanut - yksikään ei nimittäin saanut tulosta. Puutteita niillä oli lähinnä värityksessä, pelkkiä virheitä pitkä luettelo. Lisäksi Näpsää ei uskallettu ottaa kädelle, vaikka sekin on ihan ok käsiteltävä varsinkin siihen nähden, että on vasta reilun pari viikkoa siihen saanut totutella. Vaikutti kenties kuljetusboksissa liian pelokkaalta?

Kasvatusajatuksille tämä tietenkin herättää kysymyksen, kannattaako näin "huonoilla" eläimillä edes niitä poikasia teettää. Jonkun yleisemmän lajin ollessa kysymyksessä vastaus voisi olla ei, mutta okahiirien kanssa on pakko ensin kasvattaa määrää ja alkaa vasta sitten kiinnittämään enemmän huomiota väritykseen rotumääritelmän kantilta. Ensisijaisena tavoitteenanikin on kuitenkin saada aikaan mukavan luonteen omaavia lemmikkiokia, joten ulkonäkö tulee tärkeysjärjestyksessä vasta viimeisenä. Kolmen uroksen omistajana on kuitenkin varaa valita parhaiten Näpsän ominaisuuksia tukeva puoliso, ja teinkin taulokkovertailun näyttelyarvosteluista ja pisteytin ne paremmuusjärjestykseen. Ruuneperi keräsi parhaimmat (pienimmät) pisteet, joten olisi kokonaisuuden kannalta paras vaihtoehto. Toisaalta mietin sitäkin, pitäisikö ennemmin valita yksi/kaksi ominaisuutta, joita lähtee ensin parantamaan, ja tekisi valinnan sen perusteella.

Ja millainen okahiiren värityksen tulisi olla, suora lainaus hiiriyhdityksen sivuilta okien rotumääritelmästä: "Perusvärin tulee olla lämmin ruskean punainen mahdollisimman tummalla ja tasaisella tippauksella. Karvan pohjaväri on lähes valkoinen, karvojen kärjet mustat tai ruskeat selkäpuolella ja päässä. Otsassa tippauksen muodostama, vinoneliön muotoinen hilkka. Vatsa mahdollisimman valkoinen. Päälivärin ja valkoisen vatsan välillä tulee olla tarkka ja suora rajalinja. Silmien alapuolella ja korvien ympärillä selkeästi rajautuneet valkoiset alueet. Jalat ovat valkoiset ja kynnet neutraalin väriset. Viikset värittömät. Silmät mustat."